– Dakako, nisi. – Vatra u Antheinim očima se ugasi. – Ponekad zaboravim da ti ne znaš podvaljivati drugim ljudima. Ipak, baš zato si mi sumnjiva.

– Sumnjiva? – promuca Sara. Anthea uzdahne.

– Kako dosadan razgovor! Ti sve ponavljaš poput jeke. Htjela sam samo reći da u poslu kakav je moj nitko nikome ne smije vjerovati. Zbog toga sam tako nemirna. Nadam se da ni ti meni ne vjeruješ jer ja te baš namjeravam izbaciti iz kuće.

– Ali zašto? – pobuni se slabašnim glasom Sara.

– Štednja, moja budalo. Uložit ću u jedan posao. Moje lice i ime uskoro će reklamirati nove kozmetičke preparate ali ovaj put ja ne dobivam samo postotak. Bit ću glavni dioničar u poduzeću Anthee Janson. Za to mi, dakako, treba početni kapital.

– Shvaćam – reče Sara čudeći se u sebi sestrinoj uskogrudnosti. – Znači prodat ćeš studio?

– Sve do posljednje filmske trake. Za ovu kuću, Michaelovu i studio dobit ću točno koliko mi treba. Zar se ne pitaš gdje je u svemu tome tvoje mjesto?

– Ne – prizna iskreno Sara. – Sve mi je tako nestvarno otkad sam pronašla Michaela mrtvog. Jednostavno to ne mogu razumjeti.

– Dirljivo ali nepraktično – reče Anthea. – Poslušaj me, Sara, dobro. Ja točno znam što radim. Uostalom, tako je uvijek bilo, ti to znaš. Znam, misliš da sam pokvarena, i u pravu si. Moram ti iskreno priznati da se tine uklapaš u moje planove. Nije mi bilo drago kad te je Michael poslije očuhove smrti doveo k nama. I stoga prekidam sve veze sada dok je još sve kako treba. Lijepo, čisto i zauvijek.

– Ali zašto Anthea, što sam ti učinila?

– Sve ono što je u mom svijetu i poslu veoma važno. Mlađa si od mene i lijepa i nije zgodno da imam takvu sestru. Iskreno govoreći, tvoj izgled me sada ne plaši, ali doći će vrijeme kad ću uz tebe izgledati bijedno i staro. Moraš priznati da je jedna od mojih rijetkih vrlina ta što mogu slobodno pogledati istini u oči.

– Imaš li mi još nešto reći – upita Sara šapatom. – Ima još jedna sitnica. Ti izgledaš nevino i to je Michael volio kod tebe, a ja ne trpim. Ti tu ništa ne možeš promijeniti, ali ni ja. To je još jedan razlog više zašto te ne želim uza se.

– Zar ne osjećaš ništa za mene? Pa sestra si mi – upita Sara.

– Polusestra – ispravi je Anthea. -Stalno te moram ispravljati. Nemoj to previše uzeti k srcu. Shvati to kao dobar poslovan potez – uklanjanje protivnika prije nego što on ukloni tebe.

– Ali ja nisam tvoj neprijatelj, Anthea – reče Sara.

– Znam, ali bi to mogla postati. Jednoga dana mogao bi te neki fotograf uočiti i zaključiti da mnogo obećavaš.

– Kao fotograf?

– Ne, šeprtljo, za to nikada nisi imala smisla.

– Ali Michael …

… – te je trpio kao svog pomoćnika bez prestanka planirajući da od tebe načini model. To isto moglo bi pasti na um i nekom drugom fotografu, a nema ništa nezgodnije nego kad vrhunski model ima mlađu sestru koja prijeti da je skine s prijestolja najbolje.

– Kako možeš biti ljubomorna na mene?

Anthea iskapi ostatak viskija i pripali cigaretu.

– Recimo da ja želim izbjeći tu mogućnost. Osim toga to nije igra za tebe. Dobro izgledaš, ali nemaš živaca za to. Nađi si zgodnog muža i smjesti se negdje u nekom predgrađu, kao i naša majka. Bit ćeš sretna i …

– … neću tebi smetati – prekine je Sara s gorčinom u glasu.

– Zar se nisi nikad zapitala želim li ja uopće biti fotomodel?

– Da, pa što s tim? Michael je s tobom imao velike planove i ti bi ga bez sumnje poslušala. Nemoj me gledati tako iznenađeno. On nije znao da ja znam ali čitala sam ga kao knjigu. A ti, moja naivko, bila bi njegovo naredno veliko otkriće. On je pripremao teren sve dok ja ne budem konačno uklonjena.

– Nije istina – prekine je divlje Sara. – Nisi u pravu. Michael mi ni jednom nije rekao da ću biti fotomodel.

– Naravno, mila moja. Ja sam mu još uvijek bila žena i bojao se da bi, ako ja nešto saznam, mogla sve pokvariti svojom pričom. Ti si, dakle, bila predviđena kao druga gospođa Janson, odnosno, novi stroj za pravljenje novca. Zabavno, zar ne? – Cinizam u Antheinu glasu postane još očitiji u njenom novom pitanju. – Nećeš valjda ustvrditi da te on nije zaprosio?

Sarini obrazi porumenješe. Michael i ona su lagali sami sebi. Anthea je znala o njima.

– Ne, to ne mogu, ali naša veza nije bila ni u kakvoj vezi s poslom. Mi smo se voljeli.

– Dirljivo, ali neistinito. – Anthea s prijetvornom tugom kimne. -Michael je volio samo novac i sebe. On i ja smo isti, i zato smo i bili toliko dugo zajedno. Jedina razlika je u načinu postupanja, ja otvoreno kažem što želim, a on se pretvarao i okolišao. Da, baš okolišao. Ipak, uzajamno smo se poštovali i, zahvaljujući tome, uspješno smo surađivali dugo godina. Ali, što čovjek više ima to više želi pa smo mi odjednom shvatili da više nismo korisni jedno drugom. Ja sam baš razmišljala kako ga se riješiti kad si se ti pojavila.

– Nemoj tako, zamoli je Sara. -Michael je mrtav samo jedan dan, a već govoriš o njemu kao o potpunom strancu. Zar ga nisi nimalo voljela?

– Bio je dobar ljubavnik – zakikoće Anthea – to moram priznati. Samo, ja nisam od onih što cijeli život prožive s jednim muškarcem. To je užasno dosadno.

– Ti odbacuješ sve što ti ne donosi korist. Ne čudim se što te se Micahel želio osloboditi.

Antheino kikotanje pretvori se u smijeh.

– U pravu si. Zaboravljaš samo da sam ja imala veće razloge da se oslobodim njega. Nekoliko mjeseci već pripremam se za taj posao i da je on naslutio i najmanji dobitak, objesio bi se na mene i tražio svoj dio.

– Rekla si mu da ćeš se udati za nekoga – upadne Sara.

– Lagala sam. To nije ništa novo. Moj tobožnji brak bio je paravan za posao i način da dobijem njegov pristanak za razvod. Željela sam da podijelimo imovinu prije nego što njemu postane sumnjivo za što mi treba novac. Uostalom, nije bilo drugog načina da ga dobijem.

– Ne razumijem – promuca Sara.

– Iznenadilo bi me da razumiješ. -Anthea ugasi cigaretu i pogleda na sat. – Glava ti je puna romantičnih besmislica, a ja i Michael za to nikada nismo imali smisla. Nismo vjerovali jedno drugom i stoga smo u naš poslovni ugovor unijeli klauzulu da jedan bez drugoga ne smijemo prodati svoj dio.

– Još uvijek ne razumijem – reče Sara.

Anthea uzdahne.

– Bez Michaelovog pristanka nisam smjela ništa prodati. Da je znao da ulazim u novi posao, ne bi mi dopustio da uložim svoj novac, barem toliko dugo dok se ne bih složila da on dobije dobar komad kolača.

– Sad razumijem – reče Sara.

– Napokon – promrmlja ironično Anthea. – Počela sam se bojati da ću ostatak dana provesti s tobom objašnjavajući ti to. Michael je mislio da će me prevariti time što će me isplatiti i zamijeniti s drugim modelom. Ne znam kako je mislio da će dobiti svu gotovinu, ali znam da nije želio novog partnera. Sav budući profit želio je samo za sebe.

Sari je srce gotovo zastalo od zle slutnje.

– Nije ali rekao mi je da će se uskoro snaći.

– Možda je negdje radio a da ti o tome nisi ništa znala – reče Sara s nadom.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21