Nije ni slutila da je očekuje pravi košmar. Užas je još bio daleko od nje. Žurila mu je veselo, pjevajući jer svoju sreću nije mogla bezglasno zadržati u srcu. Znala je samo to da je očekuje Michael …

U njenom malenom automobilu, toga prekrasnog dana pamučnih oblačića i sunčeva blještavila, nije bilo mjesta strahu. Nije bilo mjesta ničem osim sreći i očekivanju. Ljubav prema Michaelu promijenila je ozbiljnu zelenooku Saru Bowman, baš kao što je proljeće promijenilo krajolik.

Te godine ono je iznenada svrglo zimu s njena postolja, kao da jednim jedinim brzim bljeskom želi sasvim pobijediti hladnoću. Zeleni pupoljci množili su se oko ptičjih gnijezda na ogoljelom drveću i živici, a i ruže su već rano i hrabro procvjetale, kao da izazivaju zlatne sunovrate i tamnocrvene tulipane. Bilo je to, doista nezaboravno proljeće i Sarino tek probuđeno srce nadmetalo se u radosti s prirodom što se budila. Tog jutra Sara se brzo i spretno izmigoljila iz londonskog predgrađa i uputila se, sporednom cestom što je vijugala između razbacanih kuća i urednih polja, prema Michaelovoj kući na selu. Otvorivši prozor, oduševljeno je udisala svježi zrak. Vozeći sasvim polako na rubu ceste, ugleda kosa kako vrijedno ubacuje hranu u kljun svog mladunčeta.

Sara se nasmiješi. Oči joj zasjaše od razdraganosti. Ljepota njena lica kao da je očekivala neku unutrašnju svjetlost pa da postane gotovo savršena. Na srcolikom licu s malenim prćastim nosom, krupnim očima i nježnim ustima nema traga lukavstvu ili izazovu. Sjajna kosa valovito se spušta do ramena, kovrčajući se nešto više oko ušiju i na čelu.

Sari nije nikako uspijevalo da se riješi izgleda naivne učenice, iako se svim silama trudila da se doima ozbiljno i iskusno poput foto-modela kojima se toliko divila. Jedna od njih bila je i njena polusestra Anthea, vrhunski fotomodel i izuzetno lijepa žena. Bilo kako bilo, Sara Bowman je ostajala što je i bila – osamnaestogodišnjakinja koja začuđenih očiju promatra svijet oko sebe, svijet o kojem vrlo malo zna. Koja je tek počela učiti …

Sara porumeni prisjetivši se kako joj je Michael rukama obuhvatio lice i rekao da ga ona podsjeća na mače što uvrijeđeno nabire nosić.

– Volim mačiće – uzvratila je Sara ne smislivši ništa pametnije.

– I ja. Dragi su i neiskusni poput tebe.

Sara je porumenila kad je čula riječ “dragi”, ali se namrštila na ostale riječi.

– Ja nisam neiskusna.

– Dobro … dobro … iskusna si – odgovorio je Michael smijući se. Tada još, Sara se nije osjećala polaskanom zbog Micaelovih riječi jer je još uvijek željela biti poput Anthee. Tek kad je shvatila da su baš njen čedan izgled i naivnost privukli Michaela, prestala je željeti bilo kakvu promjenu na sebi i u sebi, bojeći se da bi to promijenilo Michaelove osjećaje prema njoj.

Sari odjednom postane nepodnošljivo vruće i ona se namršti. Željela je lijepo i pribrano izgledati kad je Michael ugleda, a ta vrućina još baš ne ide u prilog. Istina, ona nikada nije mislila da je lijepa ali je svim srcem željela da to bude, sada za Michaela. Osim toga, Michael ju je uspio uvjeriti da je lijepa, a on je kao vrhunski fotograf susretao lijepe djevojke i njegovo mišljenje zacijelo nešto znači.

Sara prođe pokraj putokaza na kojem je pisalo Daunton’s Cross. Uskoro će vidjeti Michaela. Još koji kilometar. Sara pogleda u debelu plavu kuvertu na sjedalu pokraj sebe. U njoj su se nalazile fotografije što ih je razvila prethodne noći, poslije Michaelova poziva da dođe i da mu ih donese. Saru je vrlo iznenadio njegov poziv. Napokon, to su bile samo fotografije vijećnice u Maguiresu što ih je Michael snimio za jedan časopis i neće mu trebati barem još mjesec dana. Iznenađenje je, međutim, brzo ustupilo mjesto oduševljenju. Tko zna, možda je samo nedostajala Michaelu, kao uostalom i on njoj, i možda je izmislio te fotografije samo zato da bi se vidjeli. Ako je tako, tada je on slab poput mene, pomisli Sara. Uostalom može li zaljubljen čovjek uopće biti jak i razuman? Da je barem susrela Michaela prije Antee … Ne bi bilo tog laganja, skrivanja, čekanja … Skrivanje, laganje? Ne, nije tako. Ona i Michael ne rade ništa ružno, ništa čega bi se trebali stidjeti. Michael i Anthea oženili su se vrlo mladi, bez mnogo razmišljanja i upoznavanja. Najprije su bili sretni, a zatim … Sada već dugo žive zajedno samo zbog posla i, mnogo prije nego što je Sara počela živjeti s njima, živjeli su odvojeno pod istim krovom. Tek poslije zahtjeva za razvod dogodilo se to s Michaelom. Bolje rečeno, počelo se nešto događati. Tek tada je Sara u Michaelu ugledala muškarca. Kao da je prije toga potiskivala svaku misao o tome. Zacijelo namjerno svjesna da se s njom nešto neobično zbiva. Michael se prema Sari uvijek odnosio samo kao prema ženinoj sestri – djevojčici. Činilo se da je spominjanje razvoda odjednom otvorilo neke nevidljive ventile … Koliko će još morati čekati?

Sara se protegne. U automobilu je bilo doista vraški vruće. Cesta je bila sasvim ravna i Sara polako skine jaknu i prebaci je preko drugog sjedala. U svilenkastoj bluzi bilo je mnogo ugodnije.

Michael je već zacijelo nestrpljiv. Pomislivši na Michaela, Sara se redovito prisjećala i Anthee. Njihovi životi su još uvijek bili čvrsto povezani. Anthea je bila deset godina starija od Sare – rodila se u prvom braku Sarine majke s jednim umjetnikom koji je poginuo vozeći se gliserom. Anthea je tada bila još sasvim malena. Neobično je nalikovala na svojeg oca i potpuno se razlikovala od Sare. Smeđih očiju i zagasito crne kose, naprosto je očaravala muškarce. Michael, dakako, nije bilo izuzetak. Anthea je naslijedila očevu naglost i, kako je njihova majka tvrdila, njegovu sebičnost.

Sara, koja se rodila u drugom braku s građevinskim inspektorom, mnogo se razlikovala od svoje polusestre. Nalikovala je na majku i bila neobično osjećajna i povučena.

Anthea je napustila dom čim je završila školu. Udala se u sedamnaestoj godini za fotografa michaela Jansona, da bi već u osamnaestoj postala jedna od najpoznatijih foto-modela. Zahvaljujući ljepoti, a najviše upornosti, s dvadeset osam godina još je bila među najpoznatijima. Najviše joj je, dakako, pomogao Michael svojim izvanrednim fotografijama.

Zbog profesionalnog uspjeha, koji su zajedno doživjeli, Anthea i Michael su odlučili da se ne rastaju, iako njihov brak očito više nije imao nikakvih izgleda. Sada međutim, pričao je Michael Sari, Anthea je našla drugog čovjeka. Taj drugi, rekao je, dat će joj onu materijalnu sigurnost za kojom je ona cijelo vrijeme čeznula, a koju joj on nije mogao pružiti.

Taj drugi je zacijelo veoma bogat, pomisli Sara, jer za Michaela se baš nije moglo reći da je siromašan. Kad je Sara ušla u njihov život, Anthea i Michael su još živjeli pod istim krovom.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21