– Tata… – zaplakala je Rachel – nazvat ću te sutra kad malo razmisliš o svemu, ali morat ćete prihvatiti…

– Prihvatiti!? – javila se Rachelina majka glasom prigušenim od suza. – Mislila sam da smo se napokon pribrali, ali ti i taj grozni čovjek…

– Dobro, volim vas oboje i žao mi je što sam vas uznemirila. Kad se umirite, opet ću vam se javiti.

Spustivši slušalicu, Rachel bi se najradije bila ugušila u suzama samosažaljenja. Znala je da će ih uznemiriti, ali ne u tolikoj mjeri. Za njih je Anne samo nedužno optužena i upropaštena kći. Užasnuta Rachel odjednom postane svjesna da ispituje svoja uvjerenja. A ako roditelji ipak imaju pravo? Ako je ona upala u klopku vlastite strasti? Prije negoli je mogla još jednom ispitati svoju savjest, začula se zvonjava telefona. Na Colinov prijedlog da joj se pridruži, odgovorila je polako ali pribrano:

– Upravo sam razgovarala s roditeljima koji su vrlo nesretni zbog svega što su saznali. Ne bih ti bila ugodno društvo.

– Dobro – progovorio je poslije kraće šutnje – budi sama ako želiš! Promijeniš li odluku, samo nazovi.

– Hoću, hvala ti!

– Zar tako službeno? A što je s mojom vatrenom ljubavnicom? Colinove vedre riječi oživile su sjećanja, samo uvećavši Rachelinu podvojenost i unutarnji sukob između ljubavi i odanosti.

***

Idućeg jutra, Meg ju je pozvala da prisustvuje pokusnom klizanju djevojaka s Russom Jasonom.

– Odlučit ćemo ja i Colin. Ti samo gledaj! Odluka će pasti nakon što pregledamo filmove. Sve se, naime, snima.

Kad je sve napokon bilo gotovo, Rachel ugleda Colina u živom razgovoru s Russom. Zamijetivši njezin pogled, Colin joj se nasmiješi i pošalje poljubac. Namrštena Val toga se trenutka uputila prema izlazu.

– Nećeš li pričekati na Colinovu odluku? – doviknula je za njom Meg.

– Ne, čemu? – upitala je Valerie ravnodušna. – Sve je ionako odlučeno! – čula ju je Rachel kako mrmlja.

U zamračenoj sali bili su svi osim Valerie koju nisu mogli pronaći.

– Želite li da ponovimo?

– Ne – uzvratila je Meg. – Obje bi mogle s Russom, ali očito je tko bi ipak pojedinačno mogao više uspjeti.

– Što ti kažeš, Russ? – upita Colin.

– Meni je svejedno! – uzdahne tamnokosi mladić. – Vidim da je Marylin individualan Val će biti izvrsna samo ako bude spremna za suradnju. Ne znam jeste li zamijetili, kretala se bez greške, ali…

– Zamijetila sam – reče Meg – i to ćemo srediti ako djevojka pristane.

– Val je svijetla, a ja taman – nastavi Russ – a to je lijep kontrast. Osim toga, manja je od Marylin i od moje dosadašnje partnerice. Lakše je podignem i, tko zna, možda ćemo moći izvesti i spiralu smrti!

– Odlučeno je, dakle – izjavi Colin polako. – Potražit ću Val da joj priopćim tu lijepu vijest.

– Mogu i ja, ako želiš – javi se Meg. – Moramo joj to, u svakom slučaju, saopćiti oprezno, da shvati kako je riječ o prilici, a ne o kazni ili razočaranju.

– Hoćeš li to umjeti, Meg? – upita je Marylin ozbiljnim glasom. – Priželjkivala je kao i ja pojedinačno natjecanje i znam kako bih se ja osjećala da se moram odreći svoga sna…

– Prije svega – prekine je Meg – nitko je ne može ni na što prisiliti! Ako Val i njezini roditelji budu zahtijevali pojedinačnu konkurenciju, ona će tako nastaviti. Bit će najbolje da pogleda ove filmove. Mora shvatiti da si bolja od nje, a da s Russom ima priliku postići više nego što bi mogla sama.

– Možda – izjavi zamišljeno Marylin – ali mislim da će svejedno biti razočarana.

– Sada mi je jasno zašto sam uvijek pomalo žudjela za umjetničkim klizanjem – uzdahne Rachel dok se s Colinom udaljavala od Meg i Marylin, koje su nastavile razgovor. – Lijepo ih je vidjeti! Sve te prekrasne kostime, muziku, ljupkost.

– Ne podcjenjuj svoj sport! – upozori je Colin.

– Ne podcjenjujem ga, ali priznaj da mu nedostaje čari. U svom odijelu više nalikujem kakvom golemom insektu.

– Slažem se da kostimi baš nisu zavodljivi, ali tu je brzina. Mislim da ti to ne moram objašnjavati. Zar te ne oduševljava ljepota i umijeće tvojih djevojčica, sportskih klizačica? Dobra si klizačica i prestani žaliti za nečim što nisi!

– Dobro, uvjerio si me da sam sjajna – podrugljivo će Rachel.

– Dobro, Rachel, svi imamo neke slabosti – reče Colin zagrlivši je – ali, vjeruj mi, tvoja je jedina ta da ne znaš cijepati drva. U klizanju i vođenju ljubavi uistinu si sjajna!

– Hej, pa nisam baš loša za početnicu? – reče Rachel mazno. – Doista misliš da sam sjajna? – doda, zavodljivo ga pogledavši.

– Moram priznati da si u tom nenadmašna.

– Ponovi to!

– Neću, jer podjednako pretjeruješ u samopodcjenjivanju i umišljenosti! Bit će bolje da potražim Val, a poslije toga možeš me, ako želiš, pozvati na objed.

– Bit će mi vrlo drago!

Dok je bila uza nj, sve su se sumnje činile smiješnima, ali daleko od njega… Uputivši se prema jednoj od vježbaonica, Rachel je sve vrijeme razmišljala o tim nemogućim sumnjama. Činilo se da je odgovor dobila prije nego što je i mogla sanjati. Pred njom se odjednom nađu zagrljeni Colin i Val!

– Coline, ne možeš to od mene tražiti! Ne, nakon svega što smo zajedno prošli. Učinit ću sve što želiš, ali pusti me da kližem sama.

– Val, znaš da bih ja…

Ugledavši Rachelin užasnut pogled, Colin je zamucao:

– Rachel, ja i Val smo…

– Poštedi me, Coline! – prekine ga Rachel jetko. – Posve mi je jasno što ste ti i Val radili! Bože, kakva sam ja luda!? Zbog tebe sam se okrenula protiv vlastite sestre. Zaljubljeni griješe, je li? Tebi je to bila samo igra!

– Rachel, razmisli malo – upozorio ju je Colin – nemoj samo tako donositi zaključke.

– Zaključke!? Pa ti i mlada dama bili ste zagrljeni i u punom ljubavničkom zanosu! Jednom sam pogriješila, ali više neću! Nemoj se zamarati s objašnjenjima.

– Pa i neću! – odbrusi Colin bijesno. – Ako me možeš sumnjičiti nakon svega, nakon… ma nisi ni vrijedna objašnjenja!

Rachel nije ni znala je li štogod poslije toga dodao, jer je istog trenutka bezglavo pobjegla.

Vraćajući se kasno te večeri s vježbi, zamijetila je da medu Meginim učenicama nema Valerie.

– Val već vježba s Russom? – nije odoljela a da ne upita.

Meg je razočarano raširila ruke.

– Pobjegla je! Nitko je nije vidio poslije razgovora s Colinom. Zacijelo sada negdje samuje i vratit će se kada se smiri.

– Ne računaj s tim, Meg! Riječ je o istoj situaciji kao s Anne Carlisle.

Meg ju je zaprepašteno pogledala, ali Rachel se nije zaustavila. Objasnit će joj sve kad bol u njoj malo popusti. Vrativši se kući, nije mogla plakati. Ne, to bi bilo suviše jednostavno, a u njoj je bio nerazmrsiv čvor patnje, stida i samosažaljenja. Kad joj je malo poslije Colin telefonirao i glasom stranca upitao napušta li posao, Rachel mu je uspjela hladno odgovoriti da ostaje dok ne obavi svoju dužnost ili dok ne nađu drugog učitelja. Doda, zatim, prilično ljutito da djecu neće iznevjeriti niti raskinuti ugovor, jer za nju poštenje nije samo prazna riječ.

Minute su postale sati, sati dani, ali Rachelina bol nije prestajala. Katkad je zbog toga bila sretna. Jer, zahvaljujući tome, znala je da živi i bilo je to jedino što je još osjećala. Kada je Meg saznala što se dogodilo, pokušala ju je uvjeriti da nije u pravu, ali Rachel je za sve lijepe riječi u Colinovu korist bila potpuno gluha. Vidjela je ono što je vidjela i to joj je sve objasnilo. Colin ju je izbjegavao, a kad bi se slučajno i sreli, u očima mu je plamtjela nepokolebljiva mržnja, ona što je plamtjela i u njezinu srcu. Rachel je ipak jedna vijest uspjela obradovati. Saznalo se, naime, da se Cerrino koljeno lijepo oporavilo i da se u proljeće vraća na akademiju.

Treće sumorne večeri njena osamljeništva telefonirala joj je Colinova tajnica.

– Rachel, u nevolji smo, Colin te treba.

– Zacijelo je to greška. Nije li ti rekao…

– Zaboravimo sada to!

– Je li to on tražio?

– Ne, ali učini to zbog mene. Molim te…

– Dobro – složi se umorno Rachel.

– U uredu su – pokazala joj je Harriet kad je stigla. – Pronađena je Valerie Thompson i eno je s roditeljima i Colinom.

– Harriet – usprotivi se Rachel – to me društvo ni najmanje ne zanima.

– Poslušaj me, Rachel Devlin! Mislim da će biti dobro da čuješ njihov razgovor i da sve shvatiš.

Rachel je oklijevala no onda ipak produži prema otvorenim vratima. Nasuprot Colinu sjedio je sredovječni, elegantno odjeven par. Uplakana Valerie nervozno se vrtjela u stolcu.

– Gospodine Thompsone, molim vas, umirite se! – javi se Colin. – Kad malo razmislite, vidjet ćete da je sve to besmisleno.

– Znači Valerie je lažljivica? – upita uvrijeđeno Thompson.

– Ja ne bih upotrijebio baš tu riječ, ali budući da ste je vi već izrekli, reći ću je i ja. Da, Valerie je lažljivica koja hoće izazvati nevolju zato što joj se nije svidjela ovdje donesena odluka.

Još nezamijećena Rachel je pažljivo motrila i slušala sve što se zbivalo u sobi. Val tugaljivo pogleda roditelje.

– Odluka nije poštena! On me neprestano slijedio, zahtijevao da kasno ostanem s njim. Napokon me i otvoreno upitao hoću li… znate već što, a kad sam ga odbila moje je mjesto ponudio Marylin. Zacijelo zato što ona pristaje na njegove ponude.

Zaprepašteno zureći u djevojku, Rachel odjednom sve shvati. Prisjeti se s kakvim je obožavanjem Valerie gledala Colina. Val je znala sve o Anne i sada se samo poslužila njenim riječima. Uputivši se prema sredini sobe, Rachel se s negodovanjem zagledala u Val pa se zatim obrati njenim roditeljima.

– Gospodine i gospođo Thompson, znam bolje od ikoga drugoga da Colin Knight nije iskoristio valu kćer. Moja se sestra, naime, ponijela prema njemu na isti način kao i Val. Uvrijeđene što ih je odbio, odlučile su mu se osvetiti.

– Riječ je o ozbiljnim optužbama koje moraju biti provjerene – izjavi Thompson nervozno grickajući kraj svoje cigare.

– Samo provjerite! – uzvrati Rachel sigurnim glasom. – Ja već jesam! Vi vjerujete kćeri, kao što sam ja sestri. Otkrit ćete samo to da je Colin Knight vrijedan i pošten čovjek koji, ako ništa drugo, zaslužuje da ga saslušate.

Colin je zahvalno pogleda, ali Rachel od nelagodnosti spusti pogled. Koliko ga je povrijedila svojim sumnjama i odbijanjem da sasluša njegovo objašnjenje!

– Ne slušaj je, tatice! – javi se Valerie prije nego što je Colin uspio išta reći. – Ona je samo jedna od mnogih njegovih ljubavnica koja također zaslužuje žaljenje. Otkud da baš ona svjedoči o njegovu poštenju kad su stalno zajedno!?

I Thompsonovi upitno pogledaju Rachel.

– Je li to istina? – upita Thompson.

Potisnuvši prvotnu želju da se nekako opravda pred Thompsonovima jer je Valerie djelomično ipak rekla istinu, Rachel se ponosno uspravi. Zašto da bilo kome polaže račune o svom privatnom životu?

– Zar je to važno?

– Dakako, mlada ženo! Ako se zabavljate s tim čovjekom, ne možete biti objektivni. Ali, ako ga baš želite zaštititi, bit će bolje da najprije prozrete njegovu pravu prirodu.

– Već jesam, gospodine! Colin je dobar čovjek, a moja sestra, nažalost, ponijela se kao i Valerie – poput male spletkarice!

– Jesi li nas slagala, Valerie? – upita ponovno Thompson.

– Tatice, ne lažem! – izjavi Val i sakrije lice među dlanove. Jecaji su joj potresali tijelo. – Zašto bih izmislila nešto tako strašno? On me pokušao zavesti, kao što je to učinio s Anne. Marylin ima uspjeha samo zato što mu se ne protivi. – Okrenuvši se prema Rachel, Valerie nastavi: – I vama se okoristio, gospođice Devlin! Jer dok je s vama, tko da posumnja da veliki “Bijeli vitez” zavodi djevojčice? A zavodi ih, zavodi, zavodi…

Kad su one izašle, Thompson se zagleda u Colina. Poslije nekoliko minuta borbe pogledima, u kojoj se ni jedan od protivnika nije predao, Thompson napokon progovori:

– Uništit ću vas, Knight! Radim u novinarstvu i proširit ću ovu pripovijest nadaleko i naširoko. Okoristili ste se svojim položajem, ali kad vas ja uzmem na zub, u ovoj zemlji neće biti roditelja koji će vam povjeriti svoje dijete.

– Gospodine Thompsone, budite razumni! Ako ste već u novinarstvu, tada znate što je to kleveta!

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17